Ιστορικός άτλας του Ισλάμ - Nicolle, David, 1944- (Σαββάλας, 2005)
Σπάνια ο ισλαμικός πολιτισμός βρέθηκε τόσο πολύ στο επίκεντρο του λαϊκού ενδιαφέροντος της Δύσης όσο στις μέρες μας. Δυστυχώς πολλά από αυτά που πιστεύει ο κόσμος ότι ξέρει για το Ισλάμ είναι ανακριβή και στηρίζονται κυρίως σε ευρέως διαδεδομένες προκαταλήψεις και μύθους. Όμως ο πολιτισμός, οι τέχνες και η θρησκεία του Ισλάμ έχουν τόσο μεγάλη γοητεία και πλούτο που αξίζει να γίνουν περισσότερο γνωστά. Το βιβλίο εστιάζει το ενδιαφέρον του στην ισλαμική ιστορία, που ξεκινά πριν από την εποχή του Προφήτη Μωάμεθ και φτάνει μέχρι τις αρχές του 16ου αιώνα. Με τη βοήθεια πολλών χαρτών, φωτογραφιών και εικόνων και κυρίως ενός γλαφυρού κειμένου, το βιβλίο εξιστορεί την άνοδο του πρώιμου ισλαμικού πολιτισμού και την εξαιρετικά γρήγορη εξάπλωσή του. Δίνει επίσης έμφαση στον ζωτικό ρόλο που διαδραμάτισε το Ισλάμ στη διατήρηση, την ανάπτυξη και τη διάδοση της κλασικής σοφίας της αρχαίας Ελλάδας στη μεσαιωνική και την αναγεννησιακή Ευρώπη. Περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες: Η προϊσλαμική Μέση Ανατολή, ο Προφήτης Μωάμεθ, η αραβική ενοποίηση, η πρωτοκαθεδρία της Δαμασκού, η επέκταση των Ομεϋαδών, η αναγέννηση των επιστημών, η Βαγδάτη και το χαλιφάτο των Αμπασιδών, ο Χρυσός Αιώνας του ισλαμικού πολιτισμού, η κατάκτηση της Ισπανίας, Κόρδοβα - Ο φάρος της Ευρώπης, οι Σταυροφόροι της Δύσης, η Ισλαμική αυτοκρατορία στην Αφρική.