Η μεγάλη παντομίμα : με σημαίες και κούκλους μικρούς και μεσαίους - Fo, Dario, 1926-2016 (Παγκόσμιο θέατρο, 1977)
Την ημέρα της Απελευθέρωσης ο Ντάριο Φο δεν ήταν, ούτε είκοσι χρονών. Γεννήθηκε το 1926 στο Σαντζιάνο, προάστειο του Βαρέζε. Άνηκε στην μετα-αντιστασιακη γενιά που ήταν πνευματικά κάπως πιο επελευθερωμένη από τα διάφορα ταμπού. Διαλέγει για να σπουδάσει τον εύκολο δρόμο της Αρχιτεκτονικής. Στην Μπρέρα, την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μιλάνου, ανακαλύπτει την σκηνογραφία στην οποία αφοσιώνεται με πάθος. Η σκηνογραφία του δίνει τον ορισμό του χώρου που τόσο τον απασχολεί. Μελετά τα μεγάλα πρωτότυπα, τους μηχανισμούς του 16ου αιώνα και την προοπτική της Αναγεννησιακής ζωγραφικής. Μετά από αυτή τη μελέτη, αρχίζει ο Φο την δραστηριότητά του σαν άνθρωπος του θεάματος, με όλη την σημασία της λέξεως. Για τον Φο, ο ηθοποιός, ο συγγραφέας, ο σκηνογράφος - ενδυματολόγος και ο χορογράφος αποτελούν μια αδιαίρετη έννοια.