Η άγνωστη πλευρά του βυζαντίου : ιστορικά παράδοξα - Δάλκος, Γεώργιος, 1950- (Μεταίχμιο, 2014)
Η Ιστορία του Βυζαντίου όπως παρουσιάζεται συνήθως από τους ιστορικούς μοιάζει με μια ατέλειωτη σειρά από πολέμους, μάχες, πολιτικούς και κοινωνικούς ανταγωνισμούς, μεγάλα κατορθώματα σπουδαίων ανδρών. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει χώρος για τα μικρά και τα ασήμαντα, τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων, τον τρόπο που ζούσαν, που σκέπτονταν, που διασκέδαζαν. Τα κείμενα των συγγραφέων της εποχής βρίθουν από "ασήμαντες" λεπτομέρειες. Πολλές από αυτές έχουν ενδιαφέρον ιστορικό, γιατί φωτίζουν τα ιστορικά γεγονότα, άλλες πάλι μας ξαφνιάζουν για την παραδοξότητά τους, άλλες ανατρέπουν την επίσημη άποψη για μεγάλες προσωπικότητες, άλλες απλώς προκαλούν το γέλιο. Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται "ανέκδοτα" και παράδοξα, που συνοδεύονται από τις ανάλογες παραπομπές στις πηγές, και αφορούν: - την πολιτική ζωή - ιστορικές προσωπικότητες - τη θρησκευτική ζωή - την καθημερινή ζωή - τον έρωτα και τον γάμο Η έκδοση συμπληρώνεται από γλωσσάρι με χρήσιμους ιστορικούς όρους.