Φιλουμένα Μαρτουράνο : δραματική κωμωδία σε πράξεις τρεις - De Filippo, Eduardo (Παγκόσμιο θέατρο, 1977)
Η Filumena Marturano με την χωρίς προηγούμενο στα θεατρικά χρονικά των τελευταίων ετών επιτυχία της, αποτελεί την πιο πολύτιμη και αποσαφηνιτική του ιταλικού θεάτρου ένδειξη ως προς τα όρια και την ποιότητα. Το αληθινό θέατρο βρίσκει πάντα ανταπόκριση στο κοινό· όμως τούτο το θέατρο δεν μπορεί να είναι εθνικό και αληθινό. Ο Eduardo de Filippo, ηθοποιός και συγγραφέας, φέρνει στο φως της σκηνής την κατάσταση της Ιταλίας, στο περιθώριο και με κάθε όριό της, όμως με ευκρίνεια. Ακούει τις κινήσεις των ψυχών. Τα πλάσματα που εξατομικεύει και απεικονίζει, κομματιάζουν τους κρυμμένους τοίχους που ακόμη μας χωρίζουν από την πραγματικότητα του αναταραγμένου μας κόσμου.