Ευρυδίκη : τρεις πράξεις, τέσσερις εικόνες - Anouilh, Jean, 1910-1987 (Παγκόσμιο θέατρο : Μικρή Θεατρική Βιβλιοθήκη, 1995)
Τρεις πράξεις, τέσσερις εικόνες. Τα χρόνια της Κατοχής, ο Ζαν Ανουίγ στρέφεται ξαφνικά στους αρχαίους ελληνικούς μύθους. Οχτώ έργα του είχαν κιόλας παιχτεί στην παρισινή σκηνή, με θέματα ζοφερά ή ρόδινα, όλα όμως παρμένα από τον σύγχρονο κόσμο. (. . .) Όπως ο αρχαίος μύθος του Ορφέα, έτσι και η Ευρυδίκη του Ανουίγ είναι η τραγωδία του Έρωτα και του Θανάτου. Μόνο που η Ευρυδίκη του γάλλου δραματουργού δεν είναι Δρυμαία Νύμφη, αλλά ηθοποιός σ' ένα θλιβερό "μπουλούκι". (. . .) Έτσι κι αλλιώς, σε κανένα του άλλο έργο ο Ανουίγ δε δείχνεται τόσο λυρικός, ποιητικά απελπισμένος, όπως στην Ευρυδίκη. Κι αυτή η ερωτική του έκταση κι απόγνωση απαλαίνει της εικόνας τη ζοφερότητα και αποσπά τη συμπόνια για τους ανέλπιδους εραστές του θανάτου. Μετάφραση: Πλωρίτης Μάριος