Ελευθερία στη Βρέμη - Fassbinder, Rainer Werner, 1945-1982 (Παγκόσμιο θέατρο : Μικρή Θεατρική Βιβλιοθήκη, 1990)
Ο Ράινερ Βέρνερ Φάσμπιντερ γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1945 στο Μπαντ-Βόρισχοφεν της Ν. Γερμανίας. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του μεταφράστρια. Μετά το χωρισμό των γονιών του ο Φάσμπιντερ μένει με τη μητέρα του, την οποία θα δούμε αργότερα σε αρκετές ταινίες του γιου της με το ψευδώνυμο Λίλο Πέμπειτ ή Λιζελότε Έντερ. Το 1964 και λίγο πριν από τις απολυτήριες εξετάσεις ο Φάσμπιντερ εγκαταλείπει το σχολείο.