Ο άνθρωπος και τα όπλα - Shaw, George Bernard, 1856-1950 (Παγκόσμιο Θέατρο, 1980)
Το έργο "Ο άνθρωπος και τα όπλα" έχει δύο θέματα: το ένα είναι ο πόλεμος και το άλλο ο γάμος. Η ρομαντική πλευρά του πολέμου είναι βασισμένη στην ιδεαλιστική νοοτροπία ότι οι άνδρες πολεμούν επειδή είναι ήρωες, και ότι ο στρατιώτης που ριψοκινδυνεύει περισσότερο κερδίζει μεγαλύτερη δόξα και είναι μεγαλύτερος ήρωας. Η αγάπη και ο γάμος από την άλλη πλευρά, έγινε ένα από τα συχνότερα θέματα των έργων του. Σκεφτόταν τον γάμο όχι σαν μέσον ικανοποιήσεως προσωπικών επιθυμιών των ανθρώπων, ούτε σαν μέσον θεσμών της οικογενείας, αλλά σαν μέσον για την γέννησι μιας καινούργιας και καλύτερης γενεάς. Στο "Ο άνθρωπος και τα όπλα" και σε άλλα έργα κοροϊδεύει τις εκάστοτε σοβαρότητες, αλλά πίσω από την χιουμοριστική συγγένειας της Ραΐνας, του Σέργιου και του Μπλούντσλι, βρίσκεται η ανάμνηση της παιδικής ηλικίας του Σω σε ένα σπίτι που εσκιάζετο από την αποτυχία του γάμου των δικών του γονέων.