Η θαυμαστή μπαλωματού - Lorca, Federico Garcia, 1898-1936 (Πάγκόσμιο Θέατρο. Μικρή θεατρική βιβλιοθήκη, 1986)
Ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (1898-1936) είναι ο ποιητής και δραματουργός που το θεατρικό όραμά του δημιούργησε ένα δεύτερο χρυσό αιώνα ισπανικού θεάτρου. Η «Θαυμαστή Μπαλωματού» (έργο γραμμένο το 1930) είναι μια λαϊκή κωμωδία που συγγενεύει πολύ με την Κομμέντια ντελ' Άρτε και το κουκλοθέατρο. Η νεαρή Μπαλωματού, κακότροπη στην αρχή του γάμου της, αναγκάζει τον κατά πολύ μεγαλύτερό της Μπαλωματή να φύγει από το σπίτι τους, αλλά στη συνέχεια καταλαβαίνει πόσο δύσκολο είναι για μια φτωχιά κοπέλα να επιβιώσει μόνη της και νοσταλγεί το λίγο χρόνο που έζησε με τον ταπεινό άντρα της. Το έργο διανθίζεται με τραγούδια σπάνιου λυρισμού και συγκλονιστικής ευαισθησίας.