Τo έαρ της ερήμου : μικρό γεροντικό : επιλογή από γνωστά και άγνωστα γεροντικά σε λογοτεχνική απόδοση - Πάσχος, Παντελής Β., 1933- (Ορθόδοξη μαρτυρία ;, 1986)
Στο μικρό τούτο βιβλίο, που παλαιογραφικά και φιλολογικά βασίζεται κυρίως σε τρεις από τους αρχαιότερους και πληρέστερους κώδικες των Αποφθεγμάτων (Πρωτάτου, Σινά και Εθνικής Βιβλιοθήκης Αθηνών), ανθολογούνται μερικά μόνο αποσπάσματα των Αποφθεγμάτων της συστηματικής συλλογής, η οποία και αποτελεί πράγματι μια νέα νοητή κλίμακα -με εικοσιένα σκαλοπάτια- για την τελειότητα. Τ` αποσπάσματα αυτά είναι δοσμένα σε μια σύγχρονη και απλή λογοτεχνική γλώσσα, χωρίς εκζήτηση και ακρότητες· μια απόδοση δηλ. σε μια γλώσσα ευπρεπή, ευχάριστη και κατανοητή, ελπίζω, μα που δεν θέλει ούτε ν` απιστεί ούτε ν` απομακρύνεται από την ποιητικήν απλότητα του πρωτοτύπου...