Οι αλυσίδες - Ταγκόπουλος, Δημήτριος, 1867-1926 (Νεοελληνική θεατρική βιβλιοθήκη, 1992)
Ο Δήμος Στρωτός είναι υποψήφιος βουλευτής που μετέχει στον εκλογικό αγώνα με το σύνθημα "Για την αλήθεια. Με την αλήθεια". Η Αστρούλα γοητευμένη από τις ιδέες και την προσωπικότητά του τον ερωτεύεται και τον προτρέπει, ακόμα περισσότερο, στην προσπάθειά του για έντιμη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό ανησυχεί τους άλλους υποψηφίους βουλευτές του κόμματος, γιατί θεωρούν επισφαλή τη διαφορετικά σίγουρη εκλογική νίκη. Την προσπάθεια να πειστεί ο Δήμος και ν' αφαιρέσει κάποιες επίμαχες φράσεις από τον προεκλογικό του λόγο, αναλαμβάνει η Ρωξάνη, ερωμένη του και γυναία του αρχηγού του κόμματος, η οποία τα καταφέρνει προς μεγάλη απογοήτευση της Αστρούλας, η οποία νιώθει τα ιδανικά της να παραδίδονται.