Εορτοδρόμιον : ερμηνεία των κανόνων πεζού και ιαμβικού της του Χριστού γεννήσεως. - Ανθούσα, Μοναχή (Μονή "Ευαγγελισμός Μητρός Ηγαπημένου", 1992)
[...] Επειδή όμως οι ύμνοι και οι ωδές αυτές της Εκκλησίας μας, πλούσιοι σε δογματικά και θεολογικά νοήματα αλλά συνθεμένοι σε γλώσσα αρχαιοελληνική, είναι δυσνόητοι όχι μόνο για τους απλούς ευλαβείς πιστούς αλλά και γι' αυτούς ακόμη που έχουν κάποια παιδεία, γι' αυτό επιχειρήσαμε να τους ερμηνεύσουμε, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη νεοελληνική γλώσσα. Γι' αυτή την εργασία ως κύριο βοήθημα χρησιμοποιήσαμε το "Εορτοδρόμιον" του Αγ. Νικόδημου του Άγιορείτου και σ' αυτό κυρίως στηριχτήκαμε, για να αποδώσουμε τα βαθιά θεολογικά νοήματα των τροπαρίων. Με την ευλογία και ενθάρρυνση της αγίας Καθηγουμένης μας, Χριστονύμφης Μοναχής, αναλάβαμε ένα εγχείρημα, που ίσως χαρακτηριστεί θράσος. Επειδή όμως "σοφία κεκρυμμένη και θησαυρός αφανής, τις ωφέλεια εν αμφοτέροις;" (Σοφ. Σειράχ Κ΄ 30), τούτου χάριν το αποτολμήσαμε, ελπίζοντας με τη χάρη του αγίου Πνεύματος, ότι θα επιτύχουμε το ποθούμενον, προς ωφέλεια των αδελφών μας. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)