Ο φυσιογνωμιστής - Ford, Jeffrey, 1955- (Κόλαση σκοτάδι, 2001)
Στην αντι-ουτοπική Καλοφτιαγμένη Πόλη του ιδιοφυούς αλλά τυραννικού άρχοντα Ντράκτον Μπέλοου, η κυρίαρχη επιστήμη είναι η Φυσιογνωμική, η μελέτη του σχήματος του ανθρώπινου σώματος. Με τους διαβήτες του, ο Φυσιογνωμιστής Κλέι μπορεί να προσδιορίσει τις ικανότητες ενός ατόμου, να αποκαλύψει τα βαθύτερα μυστικά του και να αλλάξει την ίδια του τη μοίρα. Όταν ο Μπέλοου στέλνει τον αλαζόνα και μισάνθρωπο Κλέι στην υπανάπτυκτη πόλη της Αναμασόμπια με εντολή να του φέρει το θαυματουργό Φρούτο του Παραδείσου, ο Κλέι δεν υποψιάζεται ότι η αποστολή του πρόκειται να μετατραπεί σε μια εφιαλτική οδύσσεια. Σύντομα, όμως, θα ανακαλύψει την αλήθεια για το επάγγελμά του και τον ίδιο του τον εαυτό, και θα δώσει μάχη ζωής και θανάτου για τη λύτρωσή του. Ο «Φυσιογνωμιστής» είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα φαντασίας, γεμάτο αγωνία και τρόμο, αλλά και συμβολισμούς και αλληγορίες που θυμίζουν Kafka, Orwell και Borges. Η ιστορία του θα σας μαγέψει, η πλοκή του θα σας καθηλώσει και ο κόσμος της Καλοφτιαγμένης Πόλης θα αποτυπωθεί για πάντα στο νου σας.