Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα - Bruckner, Pascal, 1948- (Αστάρτη, 1981)
Πώς να ξεφύγει κανείς από τη μονοτονία της ζωής του ζευγαριού; Ανάγοντας τον έρωτα σε ειδωλολατρία, καταφεύγοντας στα βίτσια ή καταστρέφοντας, αφανίζοντας σιγά-σιγά το σύντροφό του; Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα των ηρώων του μυθιστορήματος. Το έργο αυτό είναι η άλλη όψη του σύγχρονου όνειρου, της υποχρεωτικής ευφορίας, φέρνει στο φως τ αδιέξοδα της ιδιωτικής ζωής, από τη στιγμή που η ζωή αυτή αναδιπλώνεται στον εαυτό της και καταρρέει κάτω από το βάρος της κενότητάς της.