Μου έλεγε, ο Δαρείος : περσική αυτοκρατορία : ιστορικό μυθιστόρημα - Αποσκίτης, Κώστας (Ιωλκός, 2008)
Στο ιστορικό μυθιστόρημα «Μου έλεγε... ο Δαρείος...», του Κώστα Αποσκίτη περιγράφεται η ζωή των εξουσιαστών της Περσικής Αυτοκρατορίας και η σύγκρουσή τους με τον ελληνικό κόσμο. Ο Δαρείος, ο Ξέρξης και οι σατράπες τους είναι εκείνοι που πρωταγωνιστούν σ' έναν αγώνα με ίντριγκες, δολοφονίες, προετοιμασίες εκστρατειών αλλά και με την εκτέλεση αυτών των φιλόδοξων εκστρατευτικών σχεδίων τους. Η Περσική Αυτοκρατορία, παντοδύναμη, πάμπλουτη και μ' άφθονο στρατό, μέσα στον οποίο υπήρχαν τρομεροί πολεμιστές, ρίχτηκε με όλο το βάρος τής μεγαλύτερης δύναμης του τότε κόσμου ενάντια στους λιγοστούς Έλληνες, για να τους συντρίψει και να τους υποδουλώσει. Οι έντονες σκηνές του έργου αφήνουν να φανεί πώς τα γεγονότα εκείνης της εποχής μπόρεσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια ιστορία στο σύνολό της και να ανεβάσουν τη φήμη των Ελλήνων. Τα όσα ξετυλίγονται μέσα στις σελίδες του μυθιστορήματος δείχνουν στον αναγνώστη το πώς ξεκίνησε η εξασθένιση και η οπισθοδρόμηση της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Βασιλιά...