Μια σταγόνα ιστορία - Καμπουράκης, Δημήτρης, 1961- (Ντοκουμέντα βιογραφίες / Πατάκη, 2004)
Είκοσι χιλιάδες μικρά παιδιά πεθαίνουν από ασφυξία μέσα στους σκοτεινούς σωλήνες των λονδρέζικων καμινάδων. Οι Άγγλοι εργολάβοι χρησιμοποιούσαν τους καπνοδοχοκαθαριστές σαν σκλάβους. Πέντε πολεμικά πλοία και τρία τάγματα στέλνονται στη Μάνη, για να αντιμετωπίσουν τον Παπουλάκο, ένα γέρο καλόγερο που ο λαός τον θεωρεί προφήτη. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΓ΄ διατάζει να στεγάζονται όλα τα πορνεία της γαλλικής επικράτειας δίπλα στις εκκλησίες, ώστε να μπορούν οι πελάτες να μπαίνουν από τη μία πόρτα κατευθείαν στην άλλη, για να παίρνουν άφεση αμαρτιών. Ένα μυστηριακό ξύλινο γυναικείο άγαλμα, η Αταλάντη, τρελαίνει όποιον άντρα την κοιτάζει. Όσοι την αντίκρισαν την ερωτεύτηκαν παράφορα και αυτοκτόνησαν. Επί αιώνες, οι Τούρκοι σουλτάνοι, με το που ανεβαίνουν στο θρόνο, σφάζουν νόμιμα όλα τα αδέλφια τους μαζί, για να μην κινδυνεύσει η εξουσία τους, κι έπειτα τους κάνουν μεγαλόπρεπες κηδείες, στις οποίες κλαίνε για τη φοβερή απώλεια. Μια αριστοκράτισσα κυρία στην Αθήνα του Περικλή ουρλιάζει από πόνο καθώς αποτριχώνει τα απόκρυφά της καψαλίζοντάς τα με το λυχνάρι. Δίπλα της, μια σκλάβα την κοιτάζει με ζήλια. Οι σκλάβες που συλλαμβάνονταν αποτριχωμένες μαστιγώνονταν μέχρι θανάτου. Μία ακόμα σειρά απίθανες σταγόνες, διαλεγμένες από τον ωκεανό τρέλας που ονομάζεται ελληνική και παγκόσμια ιστορία.