Οι ξερριζωμένοι - Λιδωρίκης, Αλέκος (Το Ελληνικό Θέατρο, 1980)
Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση νοιώθω γι' αυτή την τρίτη έκδοση των "Ξερριζωμένων", τώρα από την "Δωδώνη" ένα εκδοτικό πνευματικό κέντρο που τιμάει τον τόπο μας. Θάθελα ν' αναφέρω πως ο καμβάς αυτού του έργου μου δεν είναι γεννημένος απλά από το σκίρτημα άξαφνης φαντασίας. Μια ζωή κάμποσων χρόνων μ' έφερε δίπλα στα πρόσωπα που αποτελούν τους ήρωές του και από αυτούς τους ζωντανούς ανθρώπους τρύγησα την πεμπτουσία από τις χαρές και τις οδύνες τους, το χιούμορ μα και την έκστασή τους μπροστά στο παντοδύναμο Μοιραίο, τα ονειροπολήματα και τις αδυναμίες τους. Τους βλέπω νοερά και τώρα ακόμα να κινούνται δίπλα μου και άλλοι -όσοι υπάρχουν- να επιχαίρουν και άλλοι να μ' επιτιμούν γιατί τους εγκατέλειψα. Πάντως, δεν τους ξεχνάω ποτέ... Γιατί σταθήκανε όλοι μαζί ένα συμβολικά αρμονικό, συντροφικό, σύνολο σε μια σημαντική περίοδο της ζωής μου.