Ελληνική βιβλιοθήκη : η συλλογή βιβλίων του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου εφεξής η βιβλιοθήκη του Κοινοφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης (Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, 2011)
[...] Η συλλογή αυτή, τόσο ως προς την αριθμητική της έκταση όσο και ως προς το περιεχόμενό της, αντιπροσωπεύει όλο το φάσμα των πνευματικών δραστηριοτήτων των Ελλήνων της διασποράς, των κοσμικών αλλά και των ανθρώπων της Εκκλησίας, για μία περίοδο που οριοθετείται από την πρώιμη Αναγέννηση, ως τα ύστερα χρόνια του νεοελληνικού διαφωτισμού. Τα βιβλία της συλλογής δεν αναδεικνύουν μόνο τις τυπογραφικές και εκδοτικές δραστηριότητες των Ελλήνων και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Μόσχα, η Πετρούπολη, η Βούδα, η Μοσχόπολη, η Λειψία, κ.ά. Σφραγίζουν και αναδεικνύουν τη συμμετοχή των Ελλήνων και σε διεθνή πολιτικά και θρησκευτικά ζητήματα στις διάφορες ηγεμονικές και αυτοκρατορικές αυλές, όπως της Ρωσίας και της Αυστρίας. [...] (Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, από τον χαιρετισμό)