Για να ζήση ο κόσμος = For the life o the world - Schmemann, Alexander, 1921-1983 (Σύνορο, 1970)
(. . .) Επειδή το βιβλίο του Αλέξανδρου Σμέμαν καταγίνεται με τον κόσμο καταπώς τον δίδαξε στους ανθρώπους η Ορθοδοξία και για πολλούς αιώνες «επικρατούσα θρησκεία εν Ελλάδι είναι η της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας», συλλογίστηκα πως θα μπορούσε μια μετάφραση του βιβλίου στη γλώσσα μας να βοηθήσει το σημερινό Έλληνα σε ορισμένες αναζητήσεις σχετικές με την πνευματική παράδοσή του και με το γενικότερο πολιτιστικό, αλλά και τον πραχτικό - στους δύσκολους καιρούς όπου μπαίνομε - προσανατολισμό του. (. . .) (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)