Γεωπολιτική σκακιέρα : η Ελλάδα στο κέντρο των γεωστρατηγικών συγκρούσεων - Καρατουλιώτης, Νικόλαος (Ηρόδοτος, 2013)
Το βιβλίο αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια ανάλυσης των γεωστρατηγικών - γεωοικονομικών δεδομένων και δυναμικών στην ελληνική βιβλιογραφία. Το παρόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παρελθόν και στο βιβλίο τεκμηριώνονται οι ιστορικές εξελίξεις που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση. Με εργαλείο τη γεωπολιτική αναλύονται οι επιδιώξεις, οι εξαρτήσεις, τα συμφέροντα, οι συμμαχίες, αλλά και οι αντιπαλότητες των δρώντων "παικτών" τόσο στον ελλαδικό όσο και στον περιβάλλοντα χώρο: Καύκασος, Μέση Ανατολή - ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βαλκάνια. Οι ανωτέρω χώροι, ως πεδίο αντιπαλότητας των Μεγάλων Δυνάμεων, αποτελούν το επίκεντρο της παγκόσμιας γεωοικονομικής και γεωστρατηγικής σύγκρουσης. Η γεωστρατηγική θέση του ελλαδικού χώρου (Ελλάδα, Κύπρος), σε συνδυασμό με την ύπαρξη υδρογονανθράκων στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς και οι σχεδιαζόμενες διαδρομές των αγωγών, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό τοπίο συμφερόντων και ανταγωνισμών. Η Ελλάδα, ενώ θα μπορούσε να είναι σημαντικός γεωπολιτικός δρων "παίκτης" στην περιοχή, ένεκα έλλειψης πολιτικής ηγεσίας και ρεαλισμού, σύρεται σε εθνικές περιπέτειες. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπου όλα στην περιοχή επαναπροσδιορίζονται γεωπολιτικά, το βιβλίο μέσω της γεωστρατηγικής έρχεται να δώσει όραμα και νέες προοπτικές μέσω της γεωενέργειας. Πρόλογος: Παντελής Σαββίδης.