Ιβανόης - Scott, Walter, Sir, 1771-1832 (Νεανική βιβλιοθήκη : Κλασική παγκόσμια, 1998)
Το έργο αυτό του Ουόλτερ Σκοτ είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που η υπόθεσή του εκτυλίσσεται στην Αγγλία επί βασιλείας του Ριχάρδου του Α, όταν Σάξονες και Νορμανδοί αγωνίζονται για την κατάκτηση του θρόνου. Συνωμοσίες, μονομαχίες και μάχες σώμα με σώμα συνθέτουν την πλοκή αυτού του ιστορικού έργου, όπου κυριαρχούν ο ηρωισμός, η αγάπη για την πατρίδα, η πίστη στον ηγεμόνα και ο έρωτας. Το έργο δεν βασίζεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα αλλά σε φανταστικά, που έχουν μια ψευοϊστορική πλοκή.