Η παρθένα - Μάνος, Δημήτρης (Ελληνικό θέατρο, 1987)
Η "Παρθένα", του Δημήτρη Μάνου, αντλώντας τον μύθο της από το περιβάλλον της υποβαθμισμένης ελληνικής περιφέρειας, κατορθώνει να προεκτείνει μέχρι τα όρια ενός δραματικού ζ η τ ο ύ μ ε ν ο υ, όπου, μέσα από ένα αδυσώπητο φως ρεαλιστικής περιγραφής, αποκαλύπτεται και πάλι η τραγική εικόνα της α ν θ ρ ω π ο φ α γ ί α ς.... Τα υλικά που συνθέτουν τις σκληρές και επίφοβες μαζί φιγούρες του δράματος, δεν βασίζονται στις οντολογικές αντιπαραθέσεις, άντρα - γυναίκας, όπως έδειξε ο Α. Στρίντμεργκ, αλλά ορίζονται από την κοινωνική και την πολιτιστική καθυστέρηση δύο ατόμων που το αδιέξοδό τους, ο τρόμος τους και η απανθρωποίησή τους, είναι το αποτέλεσμα της ισόβιας μοίρας τους που την καθορίζουν οι εχθρικές και ανεξέλεγκτες κρατικές εξουσίες ... Οι ήρωες του Δημήτρη Μάνου, εξ' αιτίας της αυθεντικότητάς τους μεγιστοποιούνται, καταργούν την ατομικότητά τους και γίνονται σύμβολα -δείκτες, των σχέσεων ενός μέγιστου πλήθους, που οι πολιτικές και οι πνευματικές "ηγεσίες" αγνοούν και περιφρονούν την ύπαρξή τους...