Φως και σκιές στα Βαλκάνια = Light and shadows on the Balkans : οκτώ Βαλκάνιοι φωτογράφοι = eight Balkanian photographers - Μιχαηλίδου, Μαγδαλένα (Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, 2009)
Kατάλογος της ομώνυμης ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας που οργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με ογδόντα ασπρόμαυρες φωτογραφίες νέων καλλιτεχνών από οκτώ χώρες -Στέλιος Ευσταθόπουλος (Ελλάς), Νίνα Νικόλοβα (Βουλγαρία), Μπέβις Φούσσα(Αλβανία), Στάνκο 'Aμπατζιτς (Κροατία), Ίμρε Σάμπο (Σερβία), Βιρτζίλ Μλέσσνιτσα (Ρουμανία), Τιμουρτάς Ονάν (Τουρκία), Μίλομιρ Κοβάτσεβιτς (Βοσνία): "H Χερσόνησος των Βαλκανίων ήταν απλώς ένα μικροσκοπικό αντίγραφο του υπαρκτού ανθρώπινου σύμπαντος, με τις ίδιες ακριβώς προκαταλήψεις και τις ίδιες ακριβώς ενοράσεις· βέβαια, ίσως να τις εξέφραζε λίγο πιο ηχηρά και πιο συναισθηματικά απ’ όσο συνηθιζόταν στα βορειότερα μέρη της Ευρώπης... Μέσα σ’ αυτό το παλίμψηστο ιστορικών και φυσικών οροσήμων, οι ψυχές και τα μυαλά των Βαλκανικών λαών διαιρέθηκαν ανάμεσα σε χιονισμένα βουνά και ηλιόλουστα νησιά, γενναίους ήρωες και άθλιους ραγιάδες, ριψοκίνδυνους ταξιδευτές και "ριζωμένους" χωρικούς. Ωστόσο, η κοινή κληρονομιά και μοίρα δημιούργησαν και μια κοινότητα πολιτισμικών συμβόλων και εκφράσεων... Η οπτική ιστορία που αφηγείται το "Φως και Σκιές στα Βαλκάνια»... δείχνει εκπληκτικά ενιαία και ακέραια, σαν να είναι κάποιο οικογενειακό άλμπουμ με φωτογραφίες. Ίσως, κατά κάποιο τρόπο, να θυμίζει ιμπρεσιονιστική σύνθεση της παράδοξης βαλκανικής ψυχής, όμως σε κάθε ξεχωριστή εικόνα αποκαλύπτονται πολλές αξίες, εικόνες και συμβολισμοί πανανθρώπινου ενδιαφέροντος" (από το κείμενο του Δρ. Ιορντάν Μπάεφ, καθηγητή σύγχρονης ιστορίας).