Ματιές ενμέρει : κείμενα κριτικής 1993-2013 - Μαρκόπουλος, Θανάσης Ε., 1951- (Μελάνι, 2014)
Τα κείμενα κριτικής που περιλαμβάνονται στην έκδοση αυτή γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν σε έντυπα του κέντρου και της περιφέρειας από το 1993 ως το 2013. Πρόκειται για μια επιλογή 45 κειμένων, τα οποία αναφέρονται σε επιμέρους έργα αντίστοιχων μεταπολεμικών συγγραφέων, ποιητών (20), πεζογράφων (20) και κριτικών (5), όπως υποδηλώνει κι ο τίτλος άλλωστε "Ματιές ενμέρει", τίτλος που αντιδιαστέλλεται από αυτόν της έκδοσης του 2003 "Ματιές ενόλω", η οποία πραγματευόταν εκτεταμένα το συνολικό έργο οχτώ μεταπολεμικών ποιητών. Η έκταση των κειμένων δεν έχει απαραιτήτως αξιολογικό χαρακτήρα, αλλά συναρτάται και με άλλους παράγοντες, όπως είναι οι συνθήκες δημοσίευσης και οι απαιτήσεις των ίδιων των έργων. Η συναγωγή ακολούθησε ορισμένες προδιαγραφές. Καταρχήν επι-λέχτηκε ένα κείμενο κριτικής για κάθε συγγραφέα, ώστε να είναι αντιπροσωπευτικότερο το γραμματολογικό φάσμα. Ορισμένα κείμενα πάλι ξανακοιτάχτηκαν λιγότερο ή περισσότερο, ενώ άλλα, που λόγω στενότητας χώρου των εντύπων παρουσιάστη-καν συνοπτικότερα, τώρα αποκαθίστανται. Τέλος η παράθεση των κειμένων γίνεται με βάση το είδος των έργων και τον χρόνο γέννησης των συγγραφέων, για να υπάρχει μια τάξη, η οποία στις κατά καιρούς δημοσιεύσεις δεν ήταν δυνατόν να τηρηθεί.