Η Ωραία Ελένη των γαϊδάρων : σατιρικό ιπποτικό μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους - Ραβάνης-Ρεντής, Δημήτρης, 1925-1996 (Παιδική λογοτεχνία / Gutenberg, 1987)
Τρέξε, κόσμε, πρόλαβε! Μάθε ιστορία: για 'να γάιδαρο έγινε τόση φασαρία. Δεν είν' για το γάιδαρο και για το σαμάρι, ήταν που μας πάτησαν τα νησιά... γαϊδάροι! Στο βιβλίο αυτό περιγράφεται η ιστορία ενός πολέμου, που έγινε το 1286 στο Αιγαίο μεταξύ των ηγεμόνων της Τήνου, Βαρθολομαίου Γκίζη και της Σύρου ,Γουλιέλμου Σανούδου. Κυρίαρχο πρόσωπο στην ιστορία είναι η δόνα Βενετία, αγαπημένη του Καρόλου του Ανδεγαυικού, η οποία, πανέξυπνη και παμπόνηρη όπως ήταν, μπόρεσε πλησιάζοντας τους ηγεμόνες της Τήνου και της Σύρου να προκαλέσει τον πόλεμο μεταξύ τους κι έτσι να δώσει στον αγαπημένο της την ευκαιρία να τους συμφιλιώσει και να τους έχει κάτω από την κυριαρχία του. Αφορμή για τον πόλεμο έγινε μια γαϊδουρίτσα, η οποία σύμφωνα με το σχέδιο της δόνας Βενετίας, ενώ ανήκε στο Σανούδο, βρέθηκε στην Τήνο στην κατοχή του Βαρθολομαίου Γκίζη, πράγμα -υποτίθεται- υποτιμητικό και προσβλητικό. Έτσι λοιπόν προκλήθηκε η σύγκρουση μεταξύ των δύο ηγεμόνων.