Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι Captain Corelli's mandolin - Madden, John, 1949-; Bale, Christian, 1974-; Cage, Nicolas, 1964-; Cruz, Penelope, 1974-; Hurt, John, 1940-; Morrissey, David, 1964-; Παππά, Ειρήνη, 1929-; Σκιαδαρέσης, Γεράσιμος (Universal Pictures, 2001)
Η Πελαγία είναι μια έξυπνη, μετρημένη και φυσικά όμορφη κοπέλα στην Κεφαλονιά, κόρη του γιατρού Γιάννη. Έχει διαλέξει για σύντροφό της τον Μανδρά ένα ψαρά, χωρίς όμως να είναι ερωτευμένη μαζί του. Όταν ο πόλεμος ξεσπά, ο Μανδράς αφήνει το νησί για να πολεμήσει στην αντίσταση. Ο πόλεμος όμως δεν αργεί να αγγίξει και την Κεφαλονιά. Μια ομάδα Ιταλών στρατιωτών φτάνει στο νησί υπό τις οδηγίες του λοχαγού Antonio Corelli. Ο λόχος αυτών των Ιταλών δείχνει να μην ενδιαφέρεται τόσο για τον πόλεμο όσο για την καλή ζωή και τις γυναίκες. Ακόμη και ο ίδιος ο λοχαγός λατρεύει την μουσική κουβαλώντας μαζί και το μαντολίνο του. Στην αρχή οι ντόπιοι θα προβάλλουν αντίσταση αλλά με το χρόνο θα τους κερδίσει με το ταμπεραμέντο του. Ακόμη και ο γιατρός Γιάννης θα τον καλέσει σπίτι του με αντάλλαγμα ιατρικές προμήθειες. Εκεί ο Corelli θα συναντηθεί με την Πελαγία η οποία σύντομα θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής του, ενώ προσπαθεί να μείνει πιστή στον Μανδρά... Πρόκειται για μια ταινία με την οποία καταπιάστηκαν όλα τα Ελληνικά media, από τον καιρό των γυρισμάτων της. Είναι από τις λίγες φορές που Αμερικάνικη παραγωγή γυρίζεται στην Ελλάδα (και ίσως θα αργήσει να ξαναγυριστεί μετά τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ). Το γεγονός αυτό δίνει στην ταινία το μεγαλύτερο ατού της: τα μοναδικά Ελληνικά τοπία. Από κινηματογραφικό γεγονός όμως, το Μαντολίνο του Λοχαγού Corelli, μετατράπηκε σε κοσμικό γεγονός, ξεχνώντας ότι δεν είναι κατ' ανάγκη και αριστούργημα. Οι πρωταγωνιστές δεν πείθουν με τις προφορές τους, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Υπάρχουν στιγμές που δεν πείθουν ούτε σαν ερωτευμένο ζευγάρι. O John Hurt στο ρόλο του γιατρού Γιάννη είναι εξαιρετικός ενώ υποβαθμισμένοι είναι οι ρόλοι του Christian Bale και της Ειρήνης Παπά. O Shawn Slovo γράφοντας το σενάριο έκανε σημαντικές αλλαγές στο βιβλίο του Louis De Bernieres, για να αποφύγει "δύσκολα σημεία" (πχ σχετικά με την αντίσταση) αλλά και για να προσθέσει σκηνές για την ενίσχυση της δράσης και του ρομάντζου. Παρά τα παράπονά μας αυτά η τελική γεύση δεν είναι απογοητευτική. Κάθε άλλο. Αρκεί να μην έχετε υπερβολικές προσδοκίες για να απολαύσετε την προβολή.