Η ενδυματολογική έρευνα της Καρπάθου - Βρέλλη, Μαρίνα Ι. (Gutenberg, 2014)
Από τα τέλη του 19ου αι. και μέχρι σήμερα, το ερευνητικό και διασωστικό ενδιαφέρον για το ενδυματολογικό σύστημα της Καρπάθου (από τοπικούς -και όχι μόνο- λογίους, εκπαιδευτικούς, Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς λαογράφους κι ανθρωπολόγους κι από άλλους ειδικούς ερευνητές, από σπουδαστές ακόμη του λαϊκού πολιτισμού καθώς και από δημόσιους φορείς, μουσεία, πολιτιστικούς συλλόγους κ.λπ.), εκφράστηκε και αξιοποιήθηκε με ποικίλους τρόπους και προσεγγίσεις. Έχει συγκεντρωθεί έτσι μια πλούσια γνώση, που συνεισφέρει τα μέγιστα στη γνώση γενικότερα του λαϊκού πολιτισμού του νησιού με τη δυναμική ανθεκτική ιδιοτυπία του σε διαρκή ζύμωση. Η παρούσα εργασία επιχειρεί να ρίξει μια πρισματική ματιά: (Ι) στα γνωστά δημοσιεύματα για την καρπαθιακή ενδυμασία (από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι και σήμερα), (ΙΙ) στο αδημοσίευτο πρωτογενές αρχειακό καρπαθιακό ενδυματολογικό υλικό, καθώς και (ΙΙΙ) στο μουσειακό καρπαθιακό ενδυματολογικό υλικό, ελληνικών και ξένων συλλογών, με σκοπό να αποτελέσει βοήθημα για κάθε μελετητή και φίλο του λαϊκού πολιτισμού της Καρπάθου και, κυρίως, βάση και εργαλείο για περαιτέρω πληρέστερη εξέταση και ανάλυση της καρπαθιακής ενδυματολογικής συμπεριφοράς στην προοπτική του 21ου αιώνα.