Οι Δίκες του Γοργοποτάμου, 1964-66 : άγνωστα ντοκουμέντα από την πολύκροτη υπόθεση - Πετρίδης, Παύλος Β., 1947-2000; Σιδεράτος, Άγγελος (Πολιτική και ιστορία, 1998)
Η εκδήλωση του Νοέμβρη 1964 για να τιμηθεί από το κράτος η Εθνική Αντίσταση, αιματοκυλίστηκε με τον χαμό αθώων ανθρώπων, από την φονική έκρηξη μιας νάρκης. Η τότε κυβέρνηση του κράτους προέβηκε σε συλλήψεις, φυσικά αριστερών προσώπων, τους οποίους οδήγησε στις περιβόητες δίκες της Λαμίας (Γοργοποτάμοι). Όπου, αν και ο σκοπός τους, θα έπρεπε να ήταν, να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι για την αποτρόπαια αυτή ενέργεια, στην πραγματικότητα αυτό που προσπαθούσαν οι δικές αυτές, ήταν να τιμωρήσουν αυτούς που πίστευαν ότι έδειχναν έλλειψη εθνικοφροσύνης απέναντι στο κράτος.