Ποιο είναι το τραγούδι των Σειρήνων : μυθιστόρημα - Τσοπανέλλη, Μαρίλλη, 1951- (Καστανιώτη, 2008)
Tο χρονικό μιας οικογένειας. Η ιστορία δυο δίδυμων γυναικών. Η ανίκητη ισχύς των γονιδίων που κάποιοι την αποκαλούν κατάρα, ενώ κάποιοι άλλοι ευλογία. Η μελωδία που συνοδεύει όσους αναζητούν στη μέθη τη μέθεξη με το θείο. Ο ακατάλυτος δεσμός με το παρελθόν. Ο μυστηριώδης άντρας που σπέρνει το θάνατο σε μιαν αέναη επιστροφή. Οι επαναστατημένοι νέοι του 1900 και του 1960. Tα ανταλλάγματα που προσφέρονται για τα χαρίσματα της ομορφιάς και της τέχνης. Στο βιβλίο αυτό οι ήρωες και οι αντιήρωες της Μαρίλλης Τσοπανέλλη ακούνε το «Τραγούδι των Σειρήνων», όπως συνέβαινε στα αρχαία συμπόσια, σε ένα μυθιστόρημα-ποταμό που «πηγάζει» από το Ηράκλειο της Κρήτης το 1851 και «εκβάλλει» στην Αθήνα περί τα τέλη του 20ού αιώνα. Σε μιαν ιστορία που επαναλαμβάνεται, θυμίζοντας το φίδι που καταπίνει την ουρά του και ξαναγεννιέται.