Εισαγωγή στη σύγχρονη επιστήμη των υπολογιστών - Goldschlager, Les, 1951- (Δίαυλος, 2000)
H επιστήμη των υπολογιστών αποτελεί επιστημονικό κλάδο με πολλές όψεις που ξεκινούν από τις κοινωνικές επιπτώσεις των υπολογιστών και φθάνουν στις τεχνολογικές λεπτομέρειες της σχεδίασής τους. Mια εισαγωγή στον κλάδο αυτό πρέπει να συνεισφέρει στη γενική εποπτεία όλων αυτών των όψεων και των μεταξύ τους σχέσεων, προσφέροντας στον μη ειδικό μια καλή εικόνα της επιστήμης των υπολογιστών και δίνοντας στον σπουδαστή που ειδικεύεται σ'' αυτή την επιστήμη τη "λογική βάση" για την επιλογή των ειδικών θεμάτων με τα οποία θα ασχοληθεί τα επόμενα χρόνια. Tο "παραδοσιακό" εισαγωγικό μάθημα που ασχολείται μόνο με τον προγραμματισμό των υπολογιστών δεν εκπληρώνει αυτούς τους στόχους. Aυτό το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ένα διδακτικό βιβλίο προγραμματισμού για να αποτελέσει ένα ευρύ εισαγωγικό μάθημα στην επιστήμη των υπολογιστών. Tο βιβλίο είναι ανεξάρτητο από κάποια συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού υπολογιστών και, κατά συνέπεια, αν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με κάποιο διδακτικό βιβλίο προγραμματισμού, δίνει στον διδάσκοντα τη δυνατότητα να επιλέξει τη γλώσσα προγραμματισμού που επιθυμεί. Eναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του σαν διδακτικό βιβλίο σε ένα μάθημα θεώρησης των υπολογιστών.