Μανιφέστο του κομμουνιστικού κόμματος - Marx, Karl, 1818-1883 (Σύγχρονη εποχή, 2005)
«Το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» είναι το πιο σημαντικό επαναστατικό κάλεσμα που έχει γραφεί ποτέ. Κατά τη διάρκεια των 150 χρόνων που μεσολάβησαν από την έκδοση του μικρού αυτού φυλλαδίου, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι ως πολιτικό κείμενο άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή μετά τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Άνθρωπου και του Πολίτη» της Γαλλικής Επανάστασης, ο κόσμος έχει συγκλονισθεί επανειλημμένα από εκείνους που επιχείρησαν να κάνουν πράξη τα γραφόμενά του. Σήμερα, στα τέλη της χιλιετηρίδας, ακόμη και μετά το τέλος του σοβιετικού κομουνισμού και την παρακμή των μαρξιστικών κομμάτων και κινημάτων σε πολλά μέρη του κόσμου, το «Μανιφέστο» δεν είναι μόνο ένα κλασικό μαρξιστικό κείμενο, είναι ένα κλασικό πολιτικό κείμενο. Στόχος αυτής της σύγχρονης έκδοσης, όπως γράφει στην οξυδερκή εισαγωγή του, που εμπλουτίζει αυτόν τον τόμο, ο διακεκριμένος άγγλος ιστορικός Eric Hobsbawn, «δεν είναι τόσο να κάνει το κείμενο του εκπληκτικού αυτού αριστουργήματος διαθέσιμο, κι ακόμη λιγότερο να εμπλακεί στις δογματικές διαμάχες του αιώνα περί της "ορθής" ερμηνείας αυτού του θεμελιώδους τεκμηρίου του μαρξισμού. Είναι απλώς να μας υπενθυμίσει ότι στις παραμονές του 21ου αιώνα το "Μανιφέστο" έχει ακόμη πολλά να πει στον κόσμο».