Αμφίπολη : μπορεί να κρύβει τον Αλέξανδρο (National Geographic, 2014)
Είναι το πλέον πολυσυζητημένο αρχαιοελληνικό μνημείο των τελευταίων μηνών (απαντάται συχνότερα και από τον όρο "Ακρόπολη" στο διαδίκτυο πια). Και η ελληνική έκδοση του National Geographic αποφάσισε να καταπιαστεί με το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Με ένα ηλεκτρονικό περιοδικό, το NatGeo προσπαθεί να περιηγηθεί στον τόπο αλλά και την ιστορία του μνημείου και να δώσει απαντήσεις. "Αμφίπολη: Μπορεί να κρύβει τον Αλέξανδρο;" είναι ο τίτλος του αφιερώματος του περιοδικού. Μέσα από τις τελευταίες ανακαλύψεις, πραγματολογικά στοιχεία και ιστορικές πληροφορίες, το NatGeo προσπαθεί να δώσει απαντήσεις. Όπως σημειώνεται, το κόστος της ανέγερσης ενός τέτοιου μνημείου περιορίζει σε ελάχιστα άτομα τους πιθανούς εντολείς κατασκευής του. Από την ανάλυση προκύπτει αφενός ότι η Αμφίπολη είναι ένα μνημείο με τέτοιο μέγεθος, που τοποθετείται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ταφικά μνημεία της παγκόσμιας ιστορίας, δεύτερον ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είχε τη βούληση να ξοδέψει τεράστια ποσά για ταφικά μνημεία, για συγγενείς του (όπως ο Φίλιππος, Ηφαιστίωνας) και τρίτον ότι η Αμφίπολη είχε τεράστιο κόστος. Αναλύοντας τις ιστορικές πηγές προκύπτει ότι το σώμα του Αλέξανδρου ήταν μέγα σύμβολο πολιτικής ισχύος και όλοι θα ήθελαν να το έχουν, ενώ βγαίνει το συμπέρασμα ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές και μεταξύ τους αποκλίσεις περί τον Αλέξανδρο. Ακόμη, αναφέρεται ότι η Ολυμπιάδα έκλαιγε και ζητούσε να έρθει το σώμα στη Μακεδονία για να ταφεί σύμφωνα με την παράδοση. Τέλος, ακόμη και η επιλογή της Αμφίπολης ως χώρου ταφής ίσως ήταν κομμάτι της άμυνας, αφου ήξεραν ότι οι βασιλικοί τάφοι βρίσκονταν στις Αιγές. Όπως επισημαίνει πάντως το περιοδικό (αλλά και μεγάλη μερίδα των αρχαιολόγων) είναι πιθανόν η Αμφίπολη να μην είναι μόνον ταφικό μνημείο αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο.