Δομινίκη : η ζωή της από λάβα κι αλμύρα - Γυφτογιάννη, Μαρία -Ευαγγελία, 1960- (Ελληνική πεζογραφία, 2012)
Η Δομινίκη, σπέρμα λάβας κι αρμύρας, κράμα ομορφιάς νησιώτικης και αιγαιοπελαγίτικης σπιρτάδας, είναι μια γυναίκα ξεχωριστή. Οι αρχές της αδιαπραγμάτευτες, ο χαρακτήρας της καθαρός, ντόμπρος, μα και θυελλώδης συνάμα. Κτυπήθηκε απ' τη ζωή, αλλά όρθωσε το ανάστημά της ξανά, με γενναιότητα και κουράγιο απαράμιλλο, και τότε η Μοίρα υποκλίθηκε στο πείσμα της και στη μαχητικότητά της... Θα γνωρίσει τον απόλυτο Έρωτα και την υπέρτατη Αγάπη με τον Στέφανο, εκεί στην Σαντορίνη, το μαγικό, το λαβωμένο νησί, όπου οι καρδιές των ανθρώπων κτυπούν δυνατά για να ξορκίσουν τα πάθη της Φύσης... Κι ο έρωτας αυτός θ' αποτυπωθεί στα σωθικά του νησιού για πάντα.