Περσέας : ο τελευταίος βασιλιάς των Μακεδόνων, 212-162 π.Χ. : ιστορικό μυθιστόρημα : το συνέδριο των Ρωμαίων και των Γραικύλων στην Αμφίπολη, οι τελευταίες μέρες του Περσέα και του βασιλείου της Μακεδονίας - Σίσκος, Σωκράτης Β., 1935- (Μαλλιάρης-Παιδεία, 2015)
Ο Περσέας, ο τελευταίος βασιλιάς της Μακεδονίας, υπήρξε ένας αξιόλογος ηγέτης, ο μοναδικός σ' όλη την ελληνική ιστορία που έφερε το όνομα του μυθικού ήρωα του 'Αργους, του νικητή της φοβερής Μέδουσας. Αυτό το προνόμιο του ονόματος του και το γεγονός ότι η μάνα του ήταν κι αυτή Αργεία, παρέπεμπε συνειρμικά στην καταγωγή των πρώτων Μακεδόνων βασιλέων από τον οίκο των Τημενιδών του 'Αργους. Γεννήθηκε το 212 π.Χ. όταν ο πατέρας του, ο Φίλιππος Ε΄, δεν είχε ακόμα παντρευτεί επίσημα την Πολυκράτεια. Για το λόγο αυτόν οι πολιτικοί φίλοι του μικρότερου ετεροθαλή αδελφού του, του Δημητρίου, τον θεωρούσαν και τον αποκαλούσαν στις ιδιαίτερες συζητήσεις τους "νόθο" και συνεπώς δεν θα έπρεπε να διαδεχθεί τον πατέρα του στο θρόνο. Αυτή η υπόγεια, αρχικά, σύγκρουση των δύο αδελφών κατέληξε σ' ένα συγκλονιστικό οικογενειακό δράμα. Πέθανε το 162 π.Χ.