Πληγές του φθινοπώρου - Karakoyunlu, Yilmaz, 1936- (Ξένη λογοτεχνία / Λιβάνης, 2009)
Το Σεπτέμβριο του 1955 βίαια γεγονότα ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη. Εξαγριωμένοι και, όπως αποδείχτηκε, κατευθυνόμενοι Τούρκοι εθνικιστές εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον σπιτιών και καταστημάτων των αλλοθρήσκων, τα κατέστρεψαν ολοσχερώς και τα λεηλάτησαν χωρίς κανέναν οίκτο. Φυσικά, η επίσημη τουρκική Ιστορία αποσιώπησε το γεγονός, που χαράχτηκε, όμως ανεξίτηλα στη μνήμη όσων το έζησαν. Ο συγγραφέας τολμά να αποκαλύψει όλες τις φρικαλεότητες εκείνου του φθινοπώρου που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον ελληνικό πληθυσμό της Πόλης. Η ομώνυμη ταινία της Τομρίς Γκιριτλίογλου, η οποία βασίστηκε στο μυθιστόρημα, επίκεντρο της οποίας είναι ο έρωτας ενός Τούρκου και μιας Ελληνίδας, έγινε ήδη θέμα πολλών άρθρων και εκπομπών, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα. Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας έχει προγραμματιστεί για τις 30 Απριλίου στην Ελλάδα και έχουν προσκληθεί να παραστούν όλοι οι βασικοί συντελεστές.