Ο Νασρεττίν Χότζας - Μαγιόπουλος, Στέλιος (Εστία, 1991)
Καθώς διαβάζεις τον ''Νασρεττίν Χότζα'' του Στέλιου Μαγιόπουλου, διαπιστώνεις πόσο φτωχές είναι οι γνώσεις σου γύρω από τον Μικρασιάτη χωρατατζή. Ό,τι οι περισσότεροι από μας ξέραμε για τον λαϊκό αυτό θυμόσοφο περιοριζόταν σε μια επιλογή αστείων ανεκδότων του, μηδαμινή σε αριθμό μπροστά στον κατακλυσμό των ανεκδότων που του ανήκουν ή αποδίδονται σ' αυτόν. Και δεν είναι μόνο τα αυθεντικά ανέκδοτα που παραθέτει, σε απευθείας μετάφραση από τα τούρκικα και προσαρμοσμένα στην ελληνική διηγηματική. Ισότιμα είναι ο πρόλογος και η εισαγωγή του συγγραφέα. (. . .) Είναι ίσως η πρώτη φορά, στον ελλαδικό χώρο τουλάχιστον, που το θέμα Νασρεττίν Χότζας αντιμετωπίζεται τόσο υπεύθυνα, τόσο θαρραλέα και τόσο επιστημονικά. (. . .)