Για τον ιατροφιλόσοφο Κήρυκο Χαιρέτη, 1756-1830, τρεις ανακοινώσεις - Καραμπερόπουλος, Δημήτριος Απ., 1945- ([χ.ό.], 2014)
Με τις τρεις μελέτες παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του ιατροφιλόσοφου Κήρυκου Χαιρέτη, ο οποίος σπούδασε στην Πάδοβα της Ιταλίας μαζί με τον Ιωάννη Καποδίστρια και το 1798 εξέδωσε στα ελληνικό το βιβλίο "Εγχειρίδιον της των ζώων οικονομίας", το οποίο θεωρούμε ως το πρώτο στα ελληνικά βιβλίο φυσιολογίας του αναπνευστικού, κυκλοφορικού και πεπτικού συστήματος. Διετέλεσε ιατρός του Σουλτάνου Μαχμούτ Β΄.Μετά την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 καταδικάστηκε σε θάνατο το 1824, τον οποίο απέφυγε με την παρέμβαση φίλων του, αλλά όμως υέπστη εγκεφαλική αιμορραγία και παρέμεινε απόπληκτος μέχρι το θάνατό του το 1830.