Μικρή ιστορία της Δωδεκανήσου : 50 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα - Στάθης, 1955- (Βουλή των Ελλήνων, 2005)
Μια φορά κι έναν καιρό -που κρατάει ως τα σήμερα- οι άνθρωποι άρχισαν να δίνουν νόημα στον χρόνο. Είναι αυτό που λέμε Ιστορία. Τώρα, το πώς να αφηγηθεί κάποιος την αδιάκοπη ιστορία 4.000 χρόνων ενός τόπου σ' αυτό το μικρό βιβλιαράκι, που κρατάτε στα χέρια σας, είναι ένα ερώτημα! Αν, όταν φθάσετε στο τέλος του βιβλίου και το κλείσετε, το έχετε ταυτοχρόνως κλείσει και στην καρδιά σας, τότε αυτό το ερώτημα θα έχει απαντηθεί! Λένε, "εν αρχή ην το χάος", και μετά "εγένετο φως" - το λαμπρό φως του Αιγαίου. Για αυτό το φως πάνω στον Άνθρωπο και το φως που ο Άνθρωπος σκορπά γύρω του θα μιλήσουμε σ' αυτό το βιβλίο, προσπαθώντας τα εξής τρία πράγματα: α) να φωτίσουμε τη διαδρομή του τόπου και του τοπίου στο χρόνο, β) να δούμε τις καθημερινές και τις σπουδαίες στιγμές των ανθρώπων του και γ) να γνωρίσουμε κάποιους απ' αυτούς. Καλώς ορίσατε - καλώς σας βρήκαμε και καλή ανάγνωση. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)