Οι κλειδοκράτορες - Kundera, Milan, 1929- (Παγκόσμιο Θέατρο ;, 1983)
Γεννήθηκε το 1929 στο Μπρνο, της Τσεχοσλοβακίας. Σπούδασε Λογοτεχνία και Αισθητική στο Πανεπιστήμιο της Πράγας. Κατά τα εφηβικά του χρόνια εισήχθη στο Κομμουνιστικό Κόμμα, με ενεργό πολιτική δράση, από το οποίο εκδιώχθηκε το 1950, με την κατηγορία "αντικομματικών δραστηριοτήτων". Το 1956 επανεντάχθηκε και απεβλήθη, εκ νέου, το 1970, λόγω της ανάμειξής του στην "Άνοιξη της Πράγας", το 1965. Από το 1975 ζει στη Γαλλία. Η κυκλοφορία των βιβλίων του ήταν απαγορευμένη στη γενέτειρά του, έως την πτώση της κομμουνιστικής κυβέρνησης, το 1989. Αρχικά, συνέγραψε στην τσέχικη γλώσσα αλλά από το 1993, χρησιμοποίησε τη γαλλική. Πεζογραφία: "Το αστείο", "Γελοίοι έρωτες", "Το βαλς του αποχαιρετισμού", "Η ζωή είναι αλλού", "Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης", "Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι", "Αθανασία", "Η βραδύτητα", κ.ά. Θεατρικά: "Οι κλειδοκράτορες", "Ο Ιάκωβος και ο αφέντης του. Φόρος τιμής στον Ντενί Ντιντερό". "Οι κλειδοκράτορες" παρουσιάστηκαν το 1962 στο Εθνικό Θέατρο της Πράγας, με μεγάλη επιτυχία. Ανέβηκαν επίσης σε άλλες 14 χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και τιμήθηκε με αρκετά διεθνή βραβεία.