Περήφανη καρδιά : μυθιστόρημα - Buck, Pearl S., 1892-1973 (Γκοβόστη, 1990)
Η "Περήφανη Καρδιά" είναι βασικά η ιστορία μιας αμερικανίδας γλύπτριας, της Σουζάνας Γκέιλορντ, μιας ολοκληρωμένης γυναίκας και μιας συνειδητής καλλιτεχνικής ψυχής, που μονάχα μια Περλ Μπακ θα μπορούσε να συλλάβει το βαθύτερο νόημά της και να τη στήσει σαν μαρμάρινο άγαλμα, δουλεύοντας κι αυτή σαν την ηρωίδα της με το ένστικτο των δακτύλων. Πρόκειται για την ψυχολογική σύγκρουση μιας γυναίκας, που βλέπει πως έχει να δώσει πολλά και δε βρίσκεται κανείς να τα δεχτεί, κι ενός άντρα που βλέπει πως δεν είναι για τη γυναίκα του. Είναι ακόμα -στο δεύτερο γάμο της- η σύγκρουση του έρωτα, που γνωρίζει για πρώτη φορά η Σουζάνα με την καλλιτεχνική της λαχτάρα, όταν διαπιστώνει πως ο έρωτας αυτός είναι τροχοπέδη για τη δημιουργία της. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)