50 χρόνια Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο = 50 Years European Parliament : εμπειρία και προοπτικές = experience & perspectives : πρακτικά συνεδρίου, Ίδρυμα Βουλής των Ελλήνων, 17-18 Οκτωβρίου 2008 - Χρυσός, Ευάγγελος Κ., 1938- (Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, 2009)
Περιέχονται οι εισηγήσεις: - Δημήτριος Γ. Σιούφας, "Χαιρετισμός του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων" - Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου, "Χαιρετισμός της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" - Giuseppe de Vergottini, "Introductory remarks" Ιστορική διαδρομή και προοπτικές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Mathieu Bertrand, "Le Parlement europeen face aux defies de la democratie" - Joop TH. J. van den Berg, "European Parliament and National Parliaments: Are they comparable?" - Andreas Maurer, "From Talking Shop to Working Parliament: The Change of the European Parliament Functions and its Imlications for the European Parliament's Profile" - Κωνσταντίνος Α. Στεφάνου, "Η ομοσπονδιακή αρχή διττής νομιμοποίησης και η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θεσμικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης" II. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ελληνική εμπειρία - Παρεμβάσεις: Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα, Γεώργιος Παπαστάμκος, Σταύρος Λαμπρινίδης, Γεώργιος Τούσσας, Δημήτριος Παπαδημούλης III. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μέρος της θεσμικής αρχιτεκτονικής της Ένωσης - Νικόλαος Σκανδάμης, "Δημοκρατικές πτυχές της Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης" - Joachim Wintzer, "The Way Towards Direct Elections of the European Parliament in 1979" - Stelios Perrakis, "Le Parlement europeen et la promotion et protection des droits de l'homme. Esquisse d'une action plurielle" - Anne - Marie Le Pourhiet, "Parlement europeen et parlements nationaux: concurrence legislative et conflit de souverainete" - Paola Bilancia, "The Role and Power of European and National Parliaments in the Dynamics of Integration" - Rudolf Streinz, "European Parliament and National Parliaments: The German Experience" - Αστέριος Πλιάκος, "Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Εθνικά Κοινοβούλια: από την αντιπαλότητα στην κοινή μάχη για τον εκδημοκρατισμό και τη νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης" - Gerrit Voerman, "From Federation to Party? The Formation of Political Parties in the European Union"