Emporiki Bank : 1907-2007 : εναλλαγές ταυτότητας και μετασχηματισμοί - Δρίτσα, Μαργαρίτα, 1944- (Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, 2008)
Η νέα έκδοση της Εμπορικής Τράπεζας "Emporiki Bank 1907-2007: εναλλαγές ταυτότητας και μετασχηματισμοί" αποσκοπεί στην επιστημονική τεκμηρίωση της δράσης της Εμπορικής Τράπεζας κατά την διάρκεια των 100 ετών λειτουργίας της και είναι έργο της κ. Μαργαρίτας Δρίτσα, καθηγήτριας ευρωπαϊκής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Το βιβλίο εξετάζει πτυχές της ιστορίας της Τράπεζας μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται οι καινοτομίες και οι μεταβολές στη στρατηγική και στον προσανατολισμό της στο πλαίσιο της μεταβαλλόμενης ελληνικής αλλά και διεθνούς πραγματικότητας. Η μελέτη εστιάζει στα στοιχεία εκείνα που καθόρισαν τη φυσιογνωμία της Τράπεζας και τη διαφοροποίησαν από τα άλλα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα από τη στιγμή της ίδρυσής της μέχρι και σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος των ιστορικών πληροφοριών αντλήθηκε από το Ιστορικό Αρχείο της Εμπορικής Τράπεζας.