Εισαγωγή στη βυζαντινή σφραγιδογραφία - Τσουγκαράκης, Δημήτρης Ι. (Κανάκης, 1999)
Σφραγιδογραφία ή σφραγιστική ή σιγιλλογραφία είναι η βοηθητική επιστήμη της ιστορίας που εξετάζει τις σφραγίδες σε κάθε τους μορφή. Ως επιστήμη είναι συγγενής προς τη νομισματική, αλλά το αντικείμενο της σφραγιδογραφίας χρονολογικά εκτείνεται σε παλιότερες εποχές, διότι σφραγίδες υπήρχαν πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα νομίσματα.