Το υπόμνημα - Havel, Vaclav, 1936-2011 (Παγκόσμιο Θέατρο, 1977)
Το καραβάκι με την γοργόνα στην πλώρη του, που έχει κάνει δώρο η θεία στον Γιαννούλη και η Βάσω, ζωντανεύει. Τα πετραδάκια γίνονται ναύτες και με οδηγό το τραγούδι της γοργόνας ξεκινούν ένα ταξίδι στις βαθυγάλαζες θάλασσες. Θα καταφέρει όμως στο τέλος το καραβάκι να επιστρέψει πίσω στα δύο παιδιά ή θα χαθεί στην απεραντοσύνη της θαλάσσιας χώρας.