Society, politics and state formation in Southeastern Europe during the 19th century - Clayer, Nathalie; Αναστασιάδης, Τάσος (Alpha Bank, 2011)
Ο τόμος περιλαμβάνει τα πρακτικά διεθνούς συνεδρίου, με θέμα την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κατά τον 19ο αιώνα, το οποίο διοργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank τον Οκτώβριο του 2009 στην Κέρκυρα. Στόχος της εκδόσεως είναι να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη διεθνή βιβλιογραφία. Ειδικότερα οι συγγραφείς μελετούν τον σχηματισμό του κράτους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά τον 19ο αιώνα, την εποχή δηλαδή που συγκροτούνται τα εθνικά κράτη, με αφετηρία την ανάγκη κατανοήσεως της ιστορίας της περιοχής, αφήνοντας κατά μέρος την παραδοσιακή αντίληψη για κράτη που αποτυγχάνουν να εκσυγχρονισθούν. Η ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία των κειμένων εντοπίζεται στην προσπάθεια των συγγραφέων τους να μελετήσουν ένα θέμα, που ασφαλώς δεν είναι καινούργιο στην ιστοριογραφία, με διαφορετικό, σε σχέση με τον υφιστάμενο τρόπο προσεγγίσεως, και κυρίως υιοθετώντας νέα εργαλεία και διερευνώντας νέες θεματικές.