Greeks in Romania in the nineteenth century - Paun, Radu; Χαρλαύτη, Τζελίνα, 1958- (Alpha Bank, 2013)
Ο Τόμος, τον οποίο επιμελήθηκαν η κυρία Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ο Δρ. Radu Pǎun, ερευνητής του Centre national de la recherche scientifique (Παρίσι) περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, τα Πρακτικά του ομότιτλου Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Ιστορίας Nicolae Iorga του Βουκουρεστίου (3-4 Οκτωβρίου 2008) και διοργανώθηκε από το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank με τη χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Τα κείμενα που παρουσιάζονται δεν πραγματεύονται μόνο θέματα που έχουν αναπτυχθεί στην ελληνική και ρουμανική ιστοριογραφία, αλλά, ελλείψει κοινών ακαδημαϊκών εργασιών, προχωρούν στην περαιτέρω ανάλυση των σχέσεων Ελλήνων και Ρουμάνων, καθώς και της επιπτώσεως αυτών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ρουμανίας κατά τον 19ο αιώνα. Ως εκ τούτου, η Έκδοση αυτή έρχεται να καλύψει άγνωστες πτυχές αυτής της τόσο σημαντικής περιόδου για την Ελληνική Διασπορά.