Η καθημερινή ζωή στη Μέκκα : από τον Μωάμεθ ώς τις ημέρες μας - Zeghidour, Slimane (Λαοί και πολιτισμοί, 1993)
Όλες τις ημέρες που έπλασε ο Αλλάχ ένα σημαντικό τμήμα εννιακοσίων εκατομμυρίων Μουσουλμάνων στρέφονται προς τη ΜΕΚΚΑ για να προσευχηθούν. Περισσότεροι από ενάμισι εκατομμύριο από αυτούς μεταβαίνουν κάθε χρόνο να προσκυνήσουν τη μαύρη Πέτρα, όπως κάποτε καθιέρωσε ο Μωάμεθ. Επιτελούν το προσκύνημα (hadj), που ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους πέντε στύλους της ισλαμικής πίστης και τη μεγαλύτερη συνάθροιση λαού παγκοσμίως. Θρησκευτική πρωτεύουσα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας η Μέκκα είνα πρώτιστα η μητρόπολη του Ισλάμ. Οι προσκυνητές επιτελούν επί πέντε ημέρες τελετές απαράλλακτες εδώ και δεκαπέντε αιώνες: έξοδος στην έρημο, λιθοβολισμός του Σατανά, θυσία ενός ζώου... Αρχαία και φουτουριστική, ιερή και βέβηλη, τέτοια είδε την Πόλη ο συγγραφέας στη διάρκεια του προσκυνήματός του. χειραγωγώντας διαδοχικά τη συγκίνησή του, την παιδεία του και μια τρυφεράδα - πότε πότε όχι χωρίς χιούμορ - μας οδηγεί στην ίδια την καρδιά της ισλαμικής πνευματικότητας, αποκαλύπτοντας και σε μη Μουσουλμάνους αλλά και σε Μουσουλμάνους πολλές ανύποπτες πλευρές - θρησκευτικές ή καθημερινές - της ζωής στη Μέκκα.