Έλεγχος και τιμωρία στη διάπραξη οικονομικού εγκλήματος - Κοσκοσάς, Ιωάννης Β. (Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών, 2014)
Το φαινόμενο της Δημιουργικής Λογιστικής παρουσιάζει μία εντυπωσιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια καθώς οι εταιρείες στρέφονται στην εφαρμογή της με σκοπό την ωραιοποίηση των οικονομικών τους στοιχείων. Πιο συγκεκριμένα, η Δημιουργική Λογιστική έγκειται στην αλλοίωση της πραγματικής εικόνας των οικονομικών καταστάσεων και στη μεταβολή του πληροφοριακού περιεχομένου των καταστάσεων, παραπλανώντας το επενδυτικό κοινό και γενικότερα τους χρήστες των καταστάσεων αυτών. Αποτέλεσμα αυτού είναι η απώλεια εμπιστοσύνης απο πλευράς χρηστών των οικονομικών καταστάσεων και η ανάγκη αποκρυπτογράφησης του ορθού περιεχομένου. Κατά μία άλλη ερμηνεία, η Δημιουργική (ή επινοητική) Λογιστική μπορεί να αποδοθεί ως η εκμετάλλευση των αδυναμιών των λογιστικών κανόνων και νόμων ή ακόμα και η παραβίαση αυτών, με απώτερο σκοπό την παρουσίαση λογιστικών καταστάσεων, όχι όπως αυτές θα έπρεπε κανονικά να είναι, αλλά όπως συμφέρει κάθε φορά την επιχείρηση να εμφανίζονται.