Σύγχρονη εργονομία - Λάιος, Λάμπρος (Παπασωτηρίου, 2003)
Το παρόν σύγγραμμα ασχολείται με το αντικείμενο της Εργονομίας, της επιστήμης που μελετά τον σχεδιασμό προϊόντων, χώρων εργασίας και περιβάλλοντος και τα καθιστά φιλικά προς τον άνθρωπο. Απευθύνεται τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και στον κόσμο των επιχειρήσεων. Η Εργονομία ουσιαστικά ενσαρκώνει την σταυροφορία για την επικράτηση του άνθρωποκεντρικού σχεδιασμού σε κάθε τεχνολογική παρέμβαση στον πλανήτη μας. Η χρήση στοιχείων για τις ανθρώπινες δυνατότητες και τους περιορισμούς των αισθήσεων, των νοητικών λειτουργιών και των κινήσεων οδηγεί σε αποτελεσματικά, ασφαλή και εύχρηστα προϊόντα και συστήματα εργασίας. Η «Σύγχρονη εργονομία» παρέχει ευρύ φάσμα γνώσεων σε ένα πεδίο του οποίου η άγνοια συνεπάγεται μεγάλο κόστος σε ζωές, τραυματισμούς και υλικούς πόρους. Η εφαρμογή της εργονομίας εγγυάται ότι τα τεχνολογικά δημιουργήματα της ανθρώπινης διάνοιας είναι κατάλληλα για ανθρώπινη χρήση. Η θεωρία και οι εφαρμογές που παρουσιάζονται στο βιβλίο αυτό, βασίζονται τόσο σε επιστημονική βιβλιογραφία όσο και σε προσωπική ερευνητική εμπειρία των συγγραφέων. Οι εφαρμογές της εργονομίας άλλωστε είναι παντού ορατές. Ως απτά παραδείγματα αναφέρονται: την τοποθέτηση φωτεινής σήμανσης στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων στο ύψος των ματιών του οδηγού που προειδοποιεί για την ενεργοποίηση των φρένων του προπορευόμενου αυτοκινήτου και οδηγεί σε δραστική μείωση των συγκρούσεων, την χρήση εικονιδίων που διευκόλυνε αφάνταστα την άμεση επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή, τις τροποποιημένες λαβές των εργαλείων και των μηχανημάτων που προλαμβάνουν τις μυοσκελετικές ασθένειες των χεριών, και τέλος την εφαρμογή τεχνολογίας hypertext στους browsers.