The economic development of Southeastern Europe in the 19th century - Eldem, Edhem; Πετμεζάς, Σωκράτης Δ., 1957- (Alpha Bank Historical Archives, 2011)
Ο τόμος "The Economic Development of Southeastern Europe in the 19th Century" τον οποίο επιμελήθηκαν ο κ. Σ. Πετμεζάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο κ. E. Eldem, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, αποτελεί συνέχεια της εκδοτικής δραστηριότητας του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank και ταυτοχρόνως έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό βιβλιογραφικό κενό. Η οικονομική ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα αντικείμενο συστηματικής μελέτης. Στο διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε από το Ιστορικό Αρχείο το 2006 στην Κέρκυρα, διακεκριμένοι ιστορικοί και οικονομολόγοι, Έλληνες και ξένοι, παρουσίασαν τις εργασίες τους αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της οικονομικής αναπτύξεως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τον 19ο αιώνα στο σύνολό της και ανά χώρα, αλλά και ανά κλάδο δραστηριότητας συνεισφέροντας, με τον τρόπο αυτό, στη δημιουργία μίας πρωτότυπης εκδόσεως για την κατανόηση της οικονομίας της περιοχής.