Ανάμεσα στην τιμή και το χρήμα : η Κέρκυρα στα χρόνια της αγγλικής κυριαρχίας, 1814-1864 - Προγουλάκης, Γιώργος (Ιστορικό Αρχείο Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος, 2003)
Η Κέρκυρα, στα χρόνια της αγγλικής κυριαρχίας (1814-1864), ως πεδίο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής συγκρότησης, ξεδιπλώνεται μέσα από το βιβλίο του Γιώργου Προγουλάκη. Πρόκειται για μια μονογραφία τοπικής ιστορίας, "ένα παράδειγμα ανάδειξης γενικών μηχανισμών όπως εξειδικεύονται στον παρατηρούμενο χώρο". Μέσο της ανάλυσης των τοπικών οικονομικών μηχανισμών, προνομιακού πεδίου για την ανάγνωση των αντιφάσεων μιας κοινωνίας, στην περίπτωσή μας της κερκυραϊκής, ο συγγραφέας επιχειρεί να κατανοήσει γεγονότα και συμπεριφορές που εκδηλώνονται στο δημογραφικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά και στις συλλογικές νοοτροπίες. Η μελέτη αρθρώνεται με άξονα μια κεντρική έννοια της κοινωνικής ιστορίας, την έννοια του πλεονάσματος Με τη διαπίστωση ότι το μέγεθος του, ουσιαστικά αγροτικής προέλευσης, πλεονάσματος παραμένει σταθερό στη διάρκεια των αιώνων, το βλέμμα του ερευνητή εστιάζεται στο παιχνίδι της συγκρότησης και της ανατροπής των ιεραρχιών, που προκαλούν οι συγκρούσεις για την απόσπασή του.